Pölösen maisemissa –pläjäyksessä totesin, että palaan myöhemmin Norssin kuvataidenäyttelyihin, jonne Marjukka minut Joensuussa käydessäni vei. Ihastuin näyttelyihin, joten esittelen tässä vähän laajemminkin aiheeseen liittyvää. 

1127977.jpg

Tässä Marjukka Záborszky -soittajasisarusten äidin koululuokassa. Koulu on siis sama, jossa Marjukka vaikutti johtavana rehtorina.

Normaalikoulu - Norssi - (koulun www-sivujen mukaan) on oppilaiden, opiskelijoiden ja opettajaopiskelijoiden koulu. Koulumme on sitoutunut kaikkien oppimiseen. Tietojen syventäminen, taitojen laajentaminen ja uuden löytäminen tuovat oppimiseen iloa, jota koulussamme pyritään jatkuvasti ylläpitämään ja kehittämään. Katsomme, että jokainen voi oppia enemmän kuin tällä hetkellä uskotaan. Oman opiskelun tutkiminen ja kokemuksesta oppiminen on olennaista oppimaan oppimisessa.

 

1127984.jpg 

Kuva Joensuun yliopiston Carelia –talon aulassa olleesta Norssin historiaa koskeneesta valokuvanäyttelysta. Piirros on vanha ja siinä ollaan evakkomatkalla pois sodan jaloista.

 1127985.jpg

Tässä vanhassa piirroksessa ollaan entisajan koulussa. Ainakin pukeutumisen on toista kuin nykyajan koulussa.

Koulun historiasta sanotaan Norssin webbisivuilla näin:

Joensuun normaalilyseo ja Joensuun korkeakoulun harjoittelukoulu yhdistettiin korkeakoulun opettajankoulutusyksikköön kuuluvaksi, peruskoulun ja lukion käsittäväksi harjoittelukouluksi vuonna 1973. Vuonna 2003 nykymuotoinen Norssi juhli 30-vuotista toimintaansa yliopiston kouluna. Vuosi 2007 on suuri juhlavuotemme, sillä silloin Joensuun normaalikoulun edeltäjien perustamisesta on kulunut 100 ja 125 vuotta. Kouluamme edeltäneiden oppilaitosten historialle on yhteistä karjalaisuus (toiminta Sortavalassa ja Värtsilässä vuoteen 1944 asti), sotavuosien raskaat kokemukset, evakkoon lähtö, toiminnan tilapäinen katkeaminen ja sen uudelleen käynnistyminen Joensuussa. Yhteistä on ollut myös opetusharjoittelun järjestäminen, joka kuului vuonna 1962 perustetulle Joensuun normaalilyseolle sekä vuosiluokkien 1-6 edeltäjille jo 1880-luvulta alkaen. Joensuun normaalikoulun historia on Suomen ja suomalaisen opettajankoulutuksen historiaa.

 1127981.jpg

  Tässä eletään jo lähempänä nykyaikaa, lienee kuvattu koulun bileitä.

Norssissa avattiin juhlakauden kunniaksi  kaksi taidenäyttelyä, toinen perusasteella ja toinen lukion tiloissa.

 1127948.jpg

 Perusasteella avautui graaffikko Anu Torikan näyttely. Yllä taiteilija itse. Torikka on sekä kuvaamataidonopettajan että ekspressiivisen taideterapian perus- ja jatkokoulutus, hän on myös taideterapeutti.

1127970.jpg

 

Torikalla oli esillä mm, ihania eläinkuvia, joista tässä yksi.

Torikka oli tehnyt syksyn työtä oppilaiden kanssa. Toivon, että Maija kirjoittaisi pari sanaa taiteilijan ja oppilaiden yhteistyöstä. Minä kyllä kuulin selostuksen, mutta en uskalla muistella, saattaa mennä pahastikin pieleen.

 

Torikan työt, joissa oli ikäänkuin karttamaista kuviointia pohjalla, olivat todella kauniita.

 

1127944.jpg 

Katso kommenteista Maijan selvitys, mistä tässä graafikko Torikan ja Norssin yhteistyöprojektissa oli oikein kyse !!!

Luokkien seiniltä löytyi sitten oppilaiden töitä.

 
1127962.jpg

 1127958.jpg

Seuraavassa kuvassa on voimaeläimiä.

1127953.jpg


Lukion tiloissa avautui samana iltana Hanneriina Moisseisen ja Sanni Sepon näyttely, koulun ensisiä oppilaita kumpikin. Hanneriina oli ulkomaanmatkalla, joten hänen äitinsä edusti näyttelyssä tytärtään.

 1127937.jpg

Sanni Seppo on valokuvaaja, Seppojen taiteilijasukua. Seppo on kuvannut paljon puita, häneltä on ilmestynyt kirja Puiden Kansa. Seppo kertoi mielenkiintoisesti Meksikossa viettämästään ajassa, seinillä oli siellä otettuja kuvia.

Käykääpäs sivulla http://www.puidenkansa.net/SUOMI/KIRJA%20SIVU/suomi%20kirja.html Ihania kuvia.

  Vinkki: http://www.kulttuuriakaikille.fi/